Nekatere tipke ne delujejo

Simptomi: Nekatere tipke na tipkovnici prenosnika ne delujejo ob normalnemu pritisku. Če pritisnemo močneje tipka deluje. Tipkovnica je sicer v dokaj dobrem stanju in tipke niso obrabljene.
Razlog: Po vsej verjetnosti je pod tipko umazanija. Največkrat gre za mastne madeže – raba prenosnika v kuhinji, cigaretni dim,..

Če čiščenje ne pomaga, potem je velika verjetnost, da potrebujete novo tipkovnico. Oglejte si našo ponudbo tipkovnic za prenosne računalnike.

Potrebujemo:

  • Manjši izvijač navadni “-“
  • Manjši izvijač križni “+”
  • Zobno ščetko
  • Navaden čopič za barvanje lesa, kovin,..
  • Kakšno krpo

Postopek na kratko:

  • Tipkovnico bomo vzeli iz prenosnika
  • Jo očistili
  • Vstavili nazaj

Tipkovnico bomo vzeli iz prenosnika

Če veste, da niste tip za to, potem preskočite ta korak, morda vam uspe tudi brez da tipkovnico odstranite.

Odvisno od prenosnika. Običajno pa je tipkovnica pritrjena z zatiči in kakšnim vijakom.
Toshibe imajo pogosto plastične letvice, ki jih moramo odstraniti, pod njimi pa so vijaki. Pri Lenovo prenosnikih pogosto najprej odstranimo Touchpad,..
Zato je najbolje, da pomoč iščete na youtubu. Iščite npr. “ASUS K73 keyboard replacement”, kjer je ASUS znamka prenosnika, K73 pa model oz. serija prenosnika. Za HP bi iskali npr.
“HP Pavilion DV7-2250 keyboard replacement”.

Pogosto so vijaki označeni. Na tej sliki vidimo, da so vijaki označeni “pomnilnik”, “tipkovnica”, “trdi disk”,..

Ko odstranimo vijake morate odpeti kabel (oz. kable, če ima tipkovnico osvetlitev ali kazalnik). Pazite kako to počnete obstaja nekaj različnih tipov priključkov – če se boste lotili narobe boste naredili več škode kot koristi.

Čiščenje tipkovnice

Tipke so pritrjene s “škarjicami” to sta 2 drobna in občutljiva koščka plastike. Čistimo z občutkom. Samo čiščenje bo trajalo 10 do 20 minut.

Tipkovnico čistimo z zobno ščetko, čopičem in krpo. Smiselno je, da imamo tipkovnico ves čas v pokončnem stanju. Tako, da vsa umazanija odpada na delovno površino. Pričnemo s suho krpo ter ščetko in očistimo najvidnejšo umazanijo. Potem tipkovnico rahlo udarjamo ob delovno površino tako, da umazanija odpade na delovno površino.

Glavni problem problem je umazanija pod tipkami. Tu nam bo pomagal predvsem čopič. Vse tipke od vseh strani zdrgnemo s čopičem. Kjer opazimo umazanijo drgnemo dokler odpade, pri tem pa s čopičem drgnemo tako, da ščetke čopiča segajo pod tipko. če ne gre “goljufamo” z zobno ščetko.

Voda. Voda ni primerno čistilo! Jaz si polijem nekaj kapljic na mizo, potem pa po potrebi na rahlo pomočim ščetko v to vodo, če je preveč ščetko obrišem v krpo sicer pa na rahlo vodo razmažem po površini tipk. Tako da je količina vode na tipkovnici zelo zelo majhna in v notranjost ne bo prišlo nič vode. Voda ni zgolj kratek stik ter rja. Posledice vode pa lahko opazimo šele mnogo kasneje, kot pa kar na dan čiščenja.

Tipkovnico vstavimo v prenosnik

Tako kot smo tipkovnico dobili iz prenosnika jo vstavimo nazaj :). Ali tipkovnica deluje? Seveda.