Zaslon prenosnika ne deluje

PRENOSNIK – ZASLON NE DELUJE

Kaj storiti, ko na prenosniku ni več slike. Kako ugotoviti kaj je vzrok in kako prenosnik popraviti.

Preden se lotimo popravila je najbolje in najpreprosteje narediti slednje. Prepričamo se, da je prenosnik izklopljen, nato odstranimo baterijo in napajalnik. 30 sekund ali več pridržimo gumb za vklop.
Potem priključimo napajalnik in vklopimo prenosnik. To je reset, ki porabi vso energijo v prenosniku. Gre za preprost postopek, ki večkrat tudi deluje.

Članek vam bo v pomoč, če za vaš prenosnik drži slednje:
Monitor se ne prižge. Morda na začetku zaslon za trenutek (čisto kratek čas – manj kot sekunda) osvetli nato pa ugasne.
A je očitno, da prenosnik se zažene in deluje normalno – le slike ni.
Članek ni namenjen dejanski menjavi ampak zgolj prepoznavanju napake in kako nabaviti ustrezne dele. Pred nabavo delov je priporočeno, da si pogledate postopek menjave konkretno za vaš
prenosnik. Najbolje je kar na youtubu sicer pa drugje na spletu. Na koncu boste vedeli, kako in kaj je potrebno storiti. Odločitev ali boste to počeli sami ali serviser pa je še vedno vaša.

1. Uvod

Načeloma popravilo ni trivialno. Najlažja je zamenjava inverterja, pa še tam je potrebno biti pazljiv, da se ne poškoduje okvir monitorja, tečaj zaslona ali kakšen drug občutljiv del.
Pogosto je že pri menjavi inverterja treba odstraniti monitor. Monitor je občutljiv in ga lahko hitro uničimo. Pogosto se odrgne zadnja stran monitorja, kar je kasneje vidno kot
temnejšo liso na sprednji strani. Backlight je krhka lučka in se hitro uniči. Potrebno je biti precizen in potrpežljiv. Popravila se lotevamo v urejenem prostoru.
Zelo dobro je vnaprej vedeti, katere dele in kakšno orodje bomo potrebovali. Če kasneje ugotovimo, da vseh delov nimamo, je treba prenosnik, monitor in vse druge dele skrbno spraviti.
Pa še to! Na izhodu inverterja je napetost od 500 do 1000V, pri sicer nizki amperaži, a je dovolj moči, da je boleče. Za posameznike s slabšo odpornostjo je lahko tudi smrtno nevarno.
Tovrstna popravila so zahtevna tudi za izkušenega serviserja. Če nimate ustreznega znanja in izkušenj vam svetujemo, da se obrnete na kakšnega vam poznanega serviserja oz. na nas.
Članek je namenjen izobraževanju in lažji odločitvi pri nakupu. Nikakor pa vas ne spodbuja, da se lotevate stvari, na katere se ne spoznate.

2. Kaj je lahko v okvari?
 • Inverter
 • Zaslon
 • Backlight (To je lučka, ki osvetli sliko.)
 • Kakšen konektor ali kabel (do inverterja in od inverterja, ter kabel do na zadnji strani monitorja)
 • Grafična kartica
 • Osnovna plošča
 • Lahko je stikalo, ki izklopi sliko, kadar se prenosnik zapre.

Večinoma je v okvari inverter, backlight ali zaslon. Pogosto je razmajan tudi kakšen kabelček.

3. Simptomi in rešitev

Ugotoviti moramo vzrok težav. Sistematično iskanje okvare je ključ do čim hitrejšega popravila. Pri tem se oziramo na pogostost in težavnost odkritja posamezne okvare.
Ko napako odkrijemo lahko predvidevamo tudi težavnost popravila in ocenimo strošek, ki se lahko giblje med 0,00 € in več kot 100,00 €.

 • Preklop med izhodi slike.
  Vklopimo prenosnik, počakamo nekaj časa, da se Windows naloži oz. drugi OS. Potem pa preklapljamo med možnostmi Start + P »computer only«, »Duplicate«, »Extended« in »Projector only«.
  Torej Start + P ne bo naredil nič, le prikaže se meni, kjer je izbran »computer only«. Če start pridržimo in 2 x stisnemo P, potem preidemo v »Duplicate«.
  Potem spet pridržimo start + 2 x P s tem preidemo v »Extended« itd.

  Na pomožne izhode prenosnika (VGA, HDMI,..) lahko priključimo sekundarni zaslon. Če sekundarni zaslon deluje brezhibno je očitno, da je grafična in osnovna plošča brezhibna.

 • Če v monitor posvetimo z dodatno lučjo vidimo, da zaslon sicer deluje, a je slika zelo temna.
  To skoraj zagotovo pomeni, da je pokvarjen inverter, backlight ali kakšen kabel oz. konektor od in do inverterja oz. lučke. Backlight je lučka, ki osvetljuje zaslon prenosnika. Nameščena je znotraj zaslona.
  Inverter zagotavlja energijo potrebno za delovanje te lučke.

  Prenosnik je potrebno odpreti. Velika verjetnost je, da je to že kdo naredil in objavil na youtube. Preverimo torej model prenosnika, in če so kje kakšna navodila. Dobro si je tudi kaj beležiti
  npr. kam gre kakšen vijak itd. Preden se lotite, nekoliko premislite kako boste potem stvari sestavili nazaj. Kot je omenjeno že v uvodu, če to počnete prvič je velika verjetnost, da
  gre kaj narobe.

 • Preverimo konektorje in kable od inverterja do monitorja, od matične plošče do inverterja, od matične plošče do zaslona. Posebej smo pozorni na predele okoli tečajev zaslona, kjer se lahko
  poškoduje kabel.
 • Backlight ali inverter? Če izvzamemo backlight je včasih le ta vidno temnejše barve, kar bi lahko pomenilo, da je le ta v okvari. Sicer pa je težko
  ugotoviti ali je v okvari backligt ali inverter. Nekateri inverterji namreč prenehajo dovajati energijo do lučke, kadar se poraba lučke poveča. Lahko bi torej ugotovili, da lučka na neki zunanji
  napetosti deluje, a bi to še vedno lahko pomenilo, da je vzrok za nedelovanje prav lučka. Lahko bi tudi opazili, da inverter na izhodni strani nima napetosti in bi posledično lahko
  napačno oz. prenaglo sklepali, da je v okvari inverter.
  Za meritev izhodne napetosti inverterja je potrebno imeti primeren meter, zaradi neobičajnih karakteristik, večina preprostih multimetrov ne zadošča.
  Izmerimo lahko napetost na vhodni strani inverterja. Težava tukaj je, da ne gre za standarden priključek in je potrebno poiskati specifikacijo le tega. Podrobnosti na tem mestu mislim, da
  so odveč in izven konteksta. Vsekakor testiranje inverterja ni primerno za učenje pravilne uporabe multimetra.
  Na servisu je postopek sledeč: vedno je na razpolago kakšna ustrezna lučka – backlight, za katero smo prepričani da deluje. Lučko se priključi na inverter. Če sveti je potrebna zamenjava lučke.
  Sicer se preveri vhodna napetost na inverter. Če je napetost ustrezna je potrebna menjava inverterja. Če težava ostaja se izmeri še napetost na drugi strani kabla in s tem je jasno ali je
  potrebna menjava kabla oz. je nekaj narobe s samo matično ploščo. To, da bi bila poškodovana matična plošča bi bilo zelo neobičajno glede na to, da izhajamo iz simptoma, da prenosnik sicer deluje
  in pogrešamo le sliko.

  Doma, brez nadomestnih delov je torej nekoliko težje. Z gotovostjo bomo težko vedeli a kadar odpove backlight, je navadno vidno, kakšno čudno delovanje
  prenosnika, preden le ta »dokončno« odpove. Včasih se npr. slika prižge in včasih ne. Pogosto je opaziti močnejše migetanje slike, preden lučka dokončno odpove.
  Nekateri prenosniki imajo 2 lučki – backlight. Tudi tukaj nas lahko zavede, kadar nobena od lučk ne sveti in napačno sklepamo, da mora biti kriv inverter. Če je poškodovana ena lučka, bodo
  nekateri inverterji to prepoznali (preveliko porabo) in na izhodu inverterja ne bo napetosti. Torej tudi če nobena lučka ne sveti je lahko pokvarjena le ena od lučk.

 • Stikalo, ki izključi monitor. Nekateri starejši prenosniki imajo stikalo kar na zgornji strani prenosnika. Preverite, kje ima vaš prenosnik stikalo in ga preverite.
 • Nazadnje še zaslon. Grafično in matično smo verjetno že izločili oz. ugotovili, da je težava ravno v teh dveh komponentah. Sicer pa je napaka na teh komponentah izjemno neobičajna.
  In nam na zadnje ostane preostane le še menjava zaslona.
4. Nakup novih komponent
 • Zaslon:
  a) Ugotovimo ali potrebujemo CCFL ali LED zaslon. Preverite tip zaslona / osvetlitev. To lahko preverite s pomočjo številke modela vašega računalnika ali pa z oznako vašega originalnega zaslona.
  Sam LED zaslon je najlažje ločiti od CCFL po priključku. LED zaslon ima 40 pinski priključek levo spodaj. CCFL pa ima priključek desno zgoraj in sicer 30 pinski, poleg tega ima tudi
  5V kabel za napetost levo spodaj. Če imate CCFL zaslon, to pomeni, da ima vaš prenosnik inverter, ki je potreben za backlight lučko.
  b) Preverite kompatibilno oznako (PN). Kompatibilna oznaka bo zapisana nekje na zaslonu.
  c) Preverite velikost zaslona.
  d) Preverite ločljivost zaslona.
  e) Preverite ustreznost priključka podatkovnega kabla (pozicija in št. pinov).
 • Inverter:
  Na inverterju je oznaka PN. Lahko preverimo tudi konektorje. Pazimo, da bo inverter preprosto namestiti, torej pozicija za vijake itd.
 • Backlight:
  Backlight mora imeti ustrezen priključek. Glede na velikost zaslona so tudi različne dimenzije lučk. Nekateri prenosniki imajo več lučk.

 

Za dodatna vprašanja smo vedno na voljo na