Napajalnik za prenosni računalnik

7 STVARI, KI JIH MORATE VEDETI PRED NAKUPOM NOVEGA NAPAJALNIKA ZA PRENOSNI RAČUNALNIK

Ker so napajalniki zelo pomemben del notesnika, je njihova okvara lahko kaj več kot le »okvara elektronske opreme« ter rešitev le nakup nove.

Okvara napajalnika je lahko pokazatelj veliko večjega problema, zato moramo biti pred nakupom drugega posebej pozorni na nekaj osnovnih povzročiteljev:

1. Prešibek napajalnik<

Poglejte vrednosti na napajalniku: Moč (W), tok (A) in napetost (V). Vrednosti so ponavadi navedene tudi na dnu prenosnika. Bodite pozorni, na to da so na dnu navedeni tudi podatki za baterijo. Za baterijo so vrednosti navadno 10.8, 11.1, 14.4 ali 14.8V. Za napajalnik pa navadno od 12 do 20V, naveden pa je tudi tok (A) in moč (W).

Specifikacije na prenosnikuSpecifikacije na napajalniku

Obrazložitev:
Zelo pozorni moramo biti na moč našega starega napajalnika. Moč novega nikakor ne sme biti manjša od te vrednosti. Če je bil npr. stari napajalnik 90W (ali 4,74A), ta številka na novem nikakor ne sme biti manjša (recimo 65W ali 3,42A). Ta moč je navedena tudi na dnu notesnika ali v prostoru za baterijo. Vrednost novega napajalnika je v pogledu moči lahko (pravzaprav je bolje) višja – nikakor pa ne nižja. Podatki so navedeni tudi na dnu prenosnika – zelo pogosto opažamo, da so naši kupci v preteklosti uporabljali preslab napajalnik (tudi če vam je svetoval pooblaščeni serviser ne morete biti prepričani – vsaj naše izkušnje tako kažejo).

2. Poškodovan vtič napajalnika

Poglejte vtič napajalnika. Če so na vtiču vidni znaki pregrevanja (temna barva, stopljena plastika ali pa le vidimo da kontakti niso povsem OK). Kadar je potrebno vtič prepogibati ali kako drugače prilagajati, da prenosnik zazna napajalnik – potem takšnega napajalnika ne uporabljajmo več. Težava je v dejstvu, da je slab stik lahko poškodoval vtičnico ali osnovno ploščo. To se dogaja dokaj pogosto, zato je potrebno preveriti še vtičnico notesnika. Vsekakor pa je potrebno napajalnik nadomestiti.
Poškodovan vtič napajalnikaPoškodovan vtič napajalnika

Obrazložitev:
Kadar je poškodovan vtič »starega« napajalnika je lahko vzrok odpovedi preprosto kratek stik – lahko pa je vzrok v notesniku – v tem primeru je nujno potrebno posredovanje serviserja. V kolikor je potrebno vtič prilagajati preden ga prenosnik zazna gre za slab stik po vsej verjetnosti je težava v vtiču ali kablu napajalnika. Pogosto pa je poškodovana tudi vtičnica prenosnika. Slab stik lahko poškoduje vezje na osnovni plošči in lahko pripelje tako daleč da prenosnika ne bo več smotrno popravljati (dokler gre za zamenjavo vtičnice še ni težav – ko pa se enkrat pričnejo pregrevati elementi in spoji na osnovni plošči pa se na servisih večinoma predlaga nakup nove osnovne plošče.

3. Poškodovana vtičnica notesnika

Preverite vtičnico:
Ali so na vtičnici vidni znaki pregrevanja? (temna barva – zasmojeno, stopljena plastika,..)
Ali je vtičnica na mestu? Vtičnica mora stati trdno na mestu – pogosto se odlomi kakkšna plastika znotraj prenosnika, ki drži vtičnico na mestu.
Ali je vtičnica na pravem mestu? Lahko se je odlomila plastika in se vtičnica zamakne nekoliko globlje v prenosniku – redko se bo zgodilo, da bo stala fiksno a se tudi to zgodi. Nekatere vtičnice so pritrjene neposredno na osnovno ploščo, nekatere pa preko kabelčkov.
Ste pred kratkim nabavili novi napajalnik, ki se je pokvaril v nekaj dneh? Po vsej verjetnosti se napajalnik pokvari zaradi poškodb na prenosniku – na vtičnici ali celo osnovni plošči.

Obrazložitev:
Če opazite kakršno koli nepravilnost na vtičnici to še ne pomeni, da ne potrebujete novega napajalnika. Načeloma napajalnik bo potrebno zamenjati – v kolikor so poškodbe vidne tudi na vtičnici pa je potrebno popravilo tudi te.

Poškodba vtičnice na notesniku je lahko posledica nestrokovnega popravila ali neprimerne obrabe. Pri priklapljanju napajalnika je potrebno paziti da vtiča ne premočno vtaknemo v ležišče, da ga namestimo ravno,…

Večina vtičnic ima osrednji vtič v obliki paličice, ki je na koncu s kontaktom pritrjena na osnovno ploščo. Če pretrdo (in pregloboko) priklapljamo napajalnik, se ta kontakt poškoduje, ali pa celo razmaja cela vtičnica. Večja vtiča Dell in HP imata ta vtič na nasprotni strani – torej strani napajalnika. Zamenjava napajalnika ob tej poškodbi ne reši problema, saj serija kratkih stikov v zelo kratkem času uniči tudi nov napajalnik. Velik pokazatelj okvare osrednjega vtiča je izguba stika ter prepogibanje ter tiščanje vstran, ki zopet vzpostavi stanje polnjenja.

Poškodovana vtičnica napajalnikaPoškodovana vtičnica napajalnikaPoškodovana vtičnica napajalnika

4. Poškodovan napajalni kabel od vtičnice do napajalnika

Preverite kabel od vtičnice do napajalnika. Preverite, da kabelj nima znakov pregrevanja ali drugih fizičnih poškodb.
Poškodovan napajalni kabelPoškodovan napajalni kabel

Obrazložitev
Gre za robusten kabel in zato tudi poredko povzročitelj težav. A se dogaja! Pri nas smo imeli vsaj 4 takšne primere. Preden se je napaka odkrila pa so stranke pokurile vsaj originalni napajalnik in 2 nadomestna. Če potegnemo črto to niti ni tako malo, poleg tega je lahko tudi nevarno če bi bil kabel gol. Poškodovana žica (ali vtič) napajalnega kabla iz vtičnice do napajalnika je tudi eden izmed možnih okvar. Poleg vidnih poškodb na kablu ali katerem izmed vtičev ga (odstranjenega iz omrežja) dobro pregledamo za kakršnekoli poškodbe. Najbolje je, da kabel naročimo kar ob nakupu napajalnika. Na straneh Panthera imamo v ponudbi tudi napajalne kable. V kompletu z napajalnikom je cena napajalnega kabla 1,00€ – opomnite nas, v kolikor ga potrebujete.

5. Poškodovan kabel ob napajalnika do notesnika

Preverimo kabel od notesnika do prenosnika. Predvsem na delih označenih na spodnji sliki. Uporaba takšnega napajalnika bo sčasoma poškodovala vtičnico ali celo osnovno ploščo.
Poškodovan kabel napajalnika
Kabel je tanek in podvržen nenehnim upogibanjem. Ta kabel se pogosto poškoduje. Gre sicer za najugodnejšo poškodbo, kjer lahko namesto nakupa novega napajalnika kupimo zgolj ta kabel. Po drugi strani pa poškodba ni povsem nedolžna saj lahko poškoduje sam napajalnik, vtičnico, osnovno ploščo in tudi druge komponente. V kolikor bi prišlo do kratkega stika. A to se ne zgodi pogosto. Pogosto pa se zgodi, da stik ni več povsem dober in se zaradi tega poveča temperatura. To pa lahko in ob nadaljni uporabi tudi bo poškodovalo vtičnico ali osnovno ploščo.

Napačna uporaba napajalnika

Na zgornjih slikah je primer nepravilne uporabe.. Na spodnjih pa primer pravilne uporabe.

Pravilna uporaba napajalnika

6. Poškodovana / iztrošena baterija

Preverite delovanje baterije! Predvsem nas zanima kako pogosto in kako dolgo se polni baterija.

Starejša kot je baterija pogosteje se bo polnila relativno na delovanje. Kar je do neke mere pričakovano. Ko pa baterija neprestano oz. prepogosto obremenjuje napajalnik in temu dodamo še naslednjo točko (vzdrževanje in uporaba prenosnika), pa je potrebna zamenjava baterije, ki bo tako ali tako kmalu neuporabna.

Med delom z notesnikom imamo na desni strani spodaj prikazano ikono baterije.

Če z miško zapeljemo kazalnik čez njo, nam sistem prikaže oceno napolnjenosti baterije ter avtonomijo s takšnim načinom delovanja (seveda če uporabljamo notesnik brez napajanja).

Če uporabljamo napajalnik je znakec rahlo drugačen in teh podatkov ni.

Stanje baterije

V primeru da je skupen čas delovanja pri neki normalni uporabi pod 45 minut je baterija že iztrošena – za to obstajajo določeni vzroki, a sedaj govorimo o napajalniku (o vzrokih kratke avtonomije baterije bomo govorili v drugem članku). Če notesnika sploh ne moremo normalno uporabljati brez da bi bil priklopljen na napetost je za napajalnik bolje če je baterija med delovanjem vzeta iz notesnika.

Čip v bateriji namreč z impulzi oddaja signal napajalniku da naj deluje s povečano močjo ter polni baterijo. Zaradi takšnega načina delovanja se napajalnik pregreva, kar vede v odpoved.

Še bolj očitno je, če je baterija poškodovana – polnjenje takšne baterije je poleg neustreznosti lahko še nevarno.

7. Nevzdrževan / nepravilno vzdrževan notesnik

Starejši ali slabo vzdrževani prenosni računalniki lahko imajo večjo porabo energije. Lahko govorimo o poškodovanih delih prenosnika, zastaranosti raznih komponent in spojev na vezjih, čistosti prenosnika (prah itd.) in tudi sami programski opremi. Vse zgoraj našteto se sešteva in če temu dodamo še nepravilno uporabo prenosnika (onemogočanje hlajenja,..) lahko občutno povečamo porabo energije. Napajalnik pa bo pri preobremenitvi odpovedal.

Popravite prenosnik! Prenosnik je potrebno fizično in programsko očistiti. To ne bo le izboljšalo delovanje baterije in napajalnika ampak bo tudi izboljšalo delovanje prenosnika.