Napajalnik za prenosnik

NAPAJALNIK ZA PRENOSNI RAČUNALNIK

Kako izbrati pravi napajalnik za prenosni računalnik, ter kako ga pravilno uporabljamo.

Kako izbrati pravi napajalnik za prenosni računalnik?

Prenosnik potrebuje napetost za sprotno napajanje in za polnjenje baterije. Če je baterija polna ali pa odstranjena iz prenosnika bo napajalnik manj obremenjen. V primeru uporabe prenosnika in istočasnega polnjenja baterije bo obremenitev napajalnika večja. Do kolikšne obremenitve pride, je odvisno tudi od uporabe prenosnika. Če npr. igramo zahtevno igro in v ozadju poganjamo še druge procese, bo obremenitev večja, kot pri preprosti uporabi npr. brskanju po spletu.
Napajalnik prenosniku zagotavlja potrebno energijo za delovanje. Napajalnik oz. pretvornik pretvarja izmenični v enosmerni tok. Vsi prenosni računalniki namreč delujejo na enosmernem toku.

Načeloma je preprosto izbrati pravi napajalnik. Včasih pa se lahko ob iskanju primernega napajalnika tudi dobro namučimo.

Na kaj smo pozorni?
 • Tok, napetost in moč napajalnika. Tok novega napajalnika mora biti enak ali večji, kot tok originalnega napajalnika oz. kot ga potrebuje prenosnik za normalno delovanje. Če je tok nižji od pričakovanega se hitro zgodi, da bo prenosnik deloval, a ne bo polnil baterije. Takšno obremenjevanje napajalnika lahko hitro pomeni uničenje le tega. Če je tok večji, s tem ni prav nič narobe – pravzaprav bolje, ker se napajalnik z zagotavljanjem potrebne moči notesniku manj »muči« in jasno manj segreva. Tok je označen z A (Amper).
  Napetost naj bo čim bližje napetosti originalnega napajalnika. Če iz kakšnega razloga takšnega napajalnika ni mogoče dobiti. Potem iščemo napajalnik, ki ima podobno napetost.
  Če se odstopanju ne moremo izogniti, potem ne dostopajmo za več kot 5% (čez) oz. 2,5% (pod). Npr. napajalnik z napetostjo 19V bi nadomestili z napajalnikom, ki je v mejah (18,5V do 20V).
  Moč P = U * I. Torej naj tudi moč ustreza oz. presega moč originalnega napajalnika oz. zahteve prenosnika.
 • Preverimo ustreznost priključka.
  Vtič prenosnika v obliki sodčka

  Obstaja več različnih oblik, dimenzij, polariteta (katera žica je + in katera -), nekateri imajo zgolj 2 žici (+ in -), nekateri imajo tretjo žico “smart pin”, ki se uporablja za
  komunikacijo med prenosnikom in polnilcem in spet drugi imajo še četrto itd.
  Najpogostejši so priključki v obliki valja “barrel connectors”. Priključki so različnih dimenzij. Navadno je zunanji kontakt negativen in notranji pozitiven. Uporaba napačne polaritete lahko poškoduje prenosnik (v najboljšem primeru ima prenosnik ustrezno zaščito in ne bo deloval, če zaščite nima pa bomo prenosnik uničili). Obstajajo različne oblike npr. bullet, s pinom na sredini, oktogonalne oblike, itd. Oblike načeloma ni težko prepoznati – to preprosto napravimo s pomočjo slike. Težavo največkrat predstavljajo dimenzije. Prepoznati je potrebno zunanji premer, notranji premer in včasih tudi dolžino priključka ter dimenzije notranjega pina. Nekateri priključki so si namreč zelo podobni in jih na oko ni mogoče prepoznati.
  Primer takšnih priključkov sta npr. 5,5×2,5mm in 5,5×2,1mm.
  Obstaja še veliko drugih tipov. Izbira je v teh primerih lažja, saj jih je lažje prepoznati. Tudi kompatibilnih naprav je v teh primerih manj.

Kje te podatke poiščemo?

Nalepka napajalnika HP - pomembni podatki

 • Podatke razberemo iz napajalnika (napetost, tok, moč, polariteta in oznako PN). Kompatibilna oznaka PN je oznaka napajalnika in ga načeloma točno definira.

  Žal so pa naši seznami na spletni strani daleč od tega, da bi bili popolni. Obstaja namreč ogromno število različnih oznak. Navadno dobi napajalnik prenosnika PN glede na model prenosnika.
  Poglejmo prenosne računalnike HP. HP ima 31 različnih družin, če izberemo npr. družino Pavilion, ima ta 51 serij in če izberemo podserijo DV7 ima le ta 379 modelov in če potem na seznamu svoj prenosnik 2250em, ga tukaj ne bom našel. Če potem obiščem HP slovensko stran, opazim, da se modeli nekoliko razlikujejo, spet pa svojega modela na seznamih ne najdem (pa je le ta bil dobro prodajan). Če torej pomnožim števila 31 * 51 * 379 * (število znamk recimo 10), potem govorimo o milijonih modelov – pri čemer moj še vedno ni vključen.
 • Preberemo točne podatke prenosnika. Navadno je na dnu prenosnika nalepka, kjer so navedeni podatki o proizvajalcu, serije, modela in točne oznake različice prenosnika. Problem še vedno ostaja v velikosti vtiča. Odvisno od lokacije prodaje tega izdelka, se lahko ta vtič razlikuje. Sami tega ne moremo vedeti, saj je svet v tem pogledu postal dokaj majhen in kupimo lahko vse od povsod. Problem so bili Toshiba notesniki, za katere je bilo skoraj nemogoče dobiti gonilnike – čisto po naključju smo v servisu ugotovili da so bili namenjeni v Savdsko Arabijo. Gonilnike smo dobili na njihovi strani (ker pa je ta trg za nas dokaj neznan, je Google v iskanju ta zadetek prikazoval šele na strani 15+)
 • Če se na podlagi teh podatkov še vedno ne morete odločiti, smo vam vedno na voljo na elektronski pošti.
 • V koliko pomotoma izberete napačni napajalnik in poskrbite, da je napajalnik v poslani embalaži, vam bomo v celoti vrnili denar. Stroške pošiljanja in pakiranja krijete vi.
  Če pa gre za našo napako, vam povrnemo tudi te.
 • V praksi je to nekoliko lažje, kot je morda tukaj izpadlo. Navadno pogledamo model, če tega ne najdemo na strani Panthera, ga najdemo drugje. Potrdimo dimenzije vtiča (le zunanji in notranji premer) Preverimo moč, tok in napetost, ki se razbere iz originalnega napajalnika. S tem smo skoraj zagotovo že našli pravi napajalnik. Kompatibilna oznaka napajalnika pa je sicer vedno dobrodošla, saj lahko s pomočjo te praktično 100%, da vam bo napajalnik ustrezal. Po točnem modelu prenosnika pa skoraj nikoli ne iščemo.

Kako pravilno uporabljati napajalnik?

Razlog za okvaro je največkrat preobremenitev. Uporabimo torej primeren ali močnejši napajalnik. Kot je to navedeno na začetku tega besedila.
Kot drugi razlog je pregrevanje napajalnika. Dolgotrajna priključitev napajalnika v omrežje je ne potrebna, a ga to ne bo uničilo. Uničila pa ga bo izpostavljenost zunanji vročini:

 • Izpostavljenost raznim grelcem
 • Izpostavljenost soncu
 • Onemogočanje hlajenja s tem, da ga pokrijemo
 • Uporaba na neprimerni površini, kot je postelja

Seveda se bo pokvaril v primeru udarcev.
Napajalnika ne uporabljamo na vlažnih mestih. Poleg napajalnika lahko poškodujemo tudi sebe.
V takšnih primerih napajalnik nemudoma izklopimo iz napetosti, če se pri tem ne ogrožamo.

Z nepravilno uporabo lahko poškodujemo tudi napravo, za katero ga uporabljamo:

 • Napajalnika ne uporabljamo z napravami, ki specifikacijam ne ustrezajo. Preverimo napetost, tok in moč
 • Napajalnik najprej priključimo na omrežje in šele nato v prenosnik
 • Novi napajalnik mora ustrezati vašemu prenosniku. Vtič mora zdrkniti v vtičnico na prenosniku tako kot vaš prejšnji napajalnik. Nikar ne poizkušajte na silo.
Napajalni kabel

 • V ponudbi imamo tudi napajalne kable. Obstajajo 3 tipi kablov. Prepričajte se, da je vtič napajalnika ustrezen kablu, ki ga imate doma. To je preprosto razvidno po sliki. Če ga potrebujete, ga lahko dokupite za 1,00 €.
 • Napajalni kabel je sicer dokaj robusten a se zgodi, da je le ta kriv za odpoved vašega napajalnika – da je težava v njem je sicer zelo neobičajno a se tudi to zgodi.

Vzroki in posledice odpovedi napajalnika lahko poškodujejo prenosnik. Na kaj smo pozorni preden kupimo novega, da se le ta ne bo pokvaril že po nekaj dneh uporabe si lahko preberete
v članku 7 stvari na katere moramo biti pozorni pred nakupom novega napajalnika. Vsebina članka je oblikovana predvsem na osnovi
naših izkušenj.