Baterija za prenosnik

BATERIJE ZA PRENOSNE RAČUNALNIKE

Kako izbrati baterijo za prenosnik, kako jo uporabljati za čim daljšo življenjsko dobo in kako reševati morebitne težave.

Oglejte si baterije v naši ponudbi: Baterije za prenosni računalnik. V ponudbi imamo baterije za prenosnike HP, Acer,Toshiba, ASUS, Dell, Lenovo, Fujitsu Siemens, Samsung, Gateway,..

V nadeljevanju je naštetih nekaj pogostih težav, rešitev, nasvetov,.. od nakupa do popravila pokvarjene baterije.

1. Na kaj moram biti pozoren pred nakupom baterije?
1.1. Ali je model prenosnika na seznamu opisa baterije?
1.2 Ali je oznaka baterije na seznamu kompatibilnih oznak opisa baterije?
1.3 Ali je vaša originalna baterija iste oblike kot baterija na sliki v opisu baterije?
1.4 Ali je napetost v opisu ustrezna za vaš prenosnik?
1.5 Ali smo zadovoljni s kapaciteto baterije, ki je navedena v opisu?
1.6 Posebej pozorni bodite ob nakupu razširjene baterije!
1.7 Ali mora imeti nadomestna baterija enako število celic kot originalna?
1.8 Tip celic.
2. Nasveti za uporabo baterije
2.1 Če je mogoče priključimo polnilec.
2.2 Prenosnik kot namizni računalnik.
2.3 Obdobje neuporabe baterije.
2.4 Baterije nikoli ne smemo povsem izprazniti.
2.5 Nastavitve in nasveti za daljšo delovanje baterije.
2.6 Popravilo prenosnika.
2.7 Pregrevanje baterije.
2.8 Kalibracija oz. popravilo uničene baterije.
2.9 Nameščanje gonilnikov za baterijo.
3. Pogosto zastavljena vprašanja
3.1 Moja prejšnja baterija še deluje nekaj časa, z novo baterijo pa se prenosnik v primeru odklopa napajalca nemudoma zaustavi.
3.2 Ali bo baterija delovala? Slišal sem da imajo prenosniki zaščito pred ponaredki, ki pa je ni moč odstraniti.
3.3 Kako kvalitetne so nadomestne baterije?
3.4 Ko odklopim prenosnik iz polnjenja, prične slabo delovati in se občasno ne odziva.
3.5 Ali imate na voljo baterijo s kapaciteto 5200mAh, 7800mAh,..?
3.6 Baterija se prehitro izprazni!

1. NA KAJ MORAM BITI POZOREN PRED NAKUPOM?

Na kratko:

 • Preverimo kompatibilnost baterije s prenosnikom in (ali) kompatibilno oznako baterije.
 • IN preverimo napetost baterije.
 • IN preverimo obliko baterije na sliki.

1.1 Ali je model prenosnika na seznamu opisa baterije?

V opisu baterije je seznam kompatibilnih prenosnikov. Če je naš model na seznamu, potem je velika verjetnost, da je to baterija, ki jo iščemo. Težava je v tem, da proizvajalci prenosnikov za določeno serijo prenosnikov večkrat uporabijo več različnih baterij. Npr. za 17″ zaslon eno, za 15″ pa drugo baterijo. Podobobno velja tudi za napetost baterije.

1.2 Ali je oznaka baterije na seznamu kompatibilnih oznak opisa baterije?

oviran pretok zraka za hlajenej CPU

Če iz prenosnika vzamemo baterijo lahko z nje odčitamo oznako baterije. Poleg oznake je potrebno preveriti še napetost. Isti tip baterije z različnimi napetostmi imajo namreč skoraj vedno enako oznako. Poleg oznake baterije je zato obvezno odčitati še napetost. Včasih se zgodi tudi, da neko oznako baterije npr. “AS550I” proizvajalec nadomestnih baterij označi kot “AS550l”, Kasneje pa proizvajalec prenosnikov označi novo baterijo kot AS550L, ki pa je za povsem drugi prenosnik. Zato je poleg oznake in napetosti smiselno dobro pogledati še sliko opisa.

1.3 Ali je vaša originalna baterija iste oblike kot baterija na sliki v opisu baterije?

V vsakemu opisu baterije na spletni strani Panthera je priložena slika. S pomočjo slike lahko ugotovimo ali oblika baterije ustreza naši originalni bateriji.

1.4 Ali napetost navedena v opisu ustreza vašemu prenosniku?

Na sami bateriji je navedena napetost baterije. Najpogostejše so vrednosti 10,8V, 11,1V, 14,4V in 14,8V. Baterije z napetostjo 10,8V in 11,1V so zamenljive in kompatibilne. Enako velja tudi za 14,4V in 14,8V. Torej za navedene napetosti 10,8V, 11,1V, 14,4V in 14,8V napetost naj ne odstopa za več kot +/- 0,4V. V svetu elektronike je splošno priznano, da napetost med baterijo (tudi polnilcem) in napravo lahko odstopa za 10% in s tem ni nič narobe. Torej ima lahko vaša baterija, ki jo trenutno uporabljate, tudi do 10% manjšo ali vačjo napetost kot ta, ki jo kanite nabaviti.
Če originalne baterije nimate preverite na ohišju prenosnika. Pogosto so podatki navedeni na nalepki na dnu prenosnika, še večkrat pa v ležišču za baterijo. Ob tem vas naj ne zmoti napetost napajalnika, ki je nekoliko višja in se običajno giblje nekje med 16V in 20V.

1.5 Posebej pazljivi bodite ob nakupu razširjenih baterij!

Razširjene baterije so večje in štrlijo iz prenosnika. Zgodi se, da baterija onemogoča nemoteno odpiranje zaslona prenosnika. Na osnovi slike razširjene baterije ocenite ali bo le ta onemogočala odpiranje prenosnika.

1.6 Ali smo zadovoljni s kapaciteto baterije, ki je navedena v opisu?

Kapaciteta baterije označena z mAh (mili Amper ure). Kapaciteta ne vpliva na kompatibilnost baterije. Kapaciteta nam pove koliko časa bo lahko prenosnik deloval brez polnjenja. Vrednost lahko primerjamo z vrednostjo originalne baterije in tako ocenimo pričakovan čas. Pogosto je moč kupiti baterijo s kapaciteto 4400mAh, 5200mAh, 6600mAh in 7200mAh. Znotraj baterije so celice vezane vzporedno zato se kapaciteta z večjim številom celic poveča napetost pa ostane enaka. Na voljo imamo razširjene baterije (extended), ki so večje kot originalne in ponavadi baterija za kakšen centimeter štrli iz prenosnika na zadnji ali na spodnji strani prenosnika. Kapaciteti npr. 4400mAh in 5200mAh pa gre za isto število celic ampak za drug tip celic. Te celice imajo večjo kapaciteto. V naši prodaji je moč zaslediti večinoma baterije s celicami manjših kapacitet. Te celice so dokaj cenejše in jih zato proizvajalci veliko pogosteje uporabljajo. Velikokrat ima baterija na nalepki navedeno 5200mAh, v resnici pa vsebuje cenejše celice in je baterija v resnici 4400mAh.

1.7 Ali mora imeti nadomestna baterija enako število celic kot originalna?

Ne. Vsaka baterija je sestavljena iz nekaj celic. Za nek model prenosnika lahko kupimo baterijo s 6 celicami in kapaciteto 4400mAh. Povsem kompatibilna temu prenosniku je tudi baterija z 8 celicami in kapaciteto 6600mAh.

1.8 Tip celic.

Baterija je sestavljena iz več enakih celic. Napetost baterije je enaka seštevku zaporedno vezanih celic. Končna kapaciteta pa je seštevek vzporedno vezanih celic v bateriji.
Različne celice imajo različno napetost in kapaciteto. Celica, ki ima večjo kapaciteto je torej boljša.
Prodajalci pogosto označujejo baterije kot (grade A) oz. razred A. Kaj pomeni takšna oznaka?
Razred celic določi vsak proizvajalec zase. Torej baterija razreda A je boljša od tiste iz razreda B dokler govorimo o istemu proizvajalcu. Podatek se pogosto uporablja z namenom zavajanja.
Razlog je v tem da je dejansko kapaciteto končnemu kupcu težko izmeriti. Zavajanje je očitno kadar se navaja razred A baterije pri čemer pa proizvajalec ni naveden. Podobno je kadar je baterija označena kot razred A pri čemer pa je kapaciteta baterije npr. 4400mAh, ko pa vemo, da je na trgu tudi enaka baterija s 5200mAh.
Tipi celic, ki se najpogosteje uporabljajo:

 • Pogosta napetost: 3,6 in 3,7V
 • Pogosta kapaciteta celic: 1800 / 2000 / 2200 / 2400 / 2600 / 2800mAh (predvsem 2200 in 2600mAh)

Če ima baterija npr. 6 celic, 4400mAh in 10,8V. Potem lahko ugotovimo kateri tip celice baterija uporablja.
3,6 * 3 = 10,8V (torej ima baterija 3 pare celic vezane zaporedno, vsak par pa je vezan vzporedno)
4400mAh / 2 = 2200mAh
Torej ima baterija celice s 3,6V in 2200mAh.

2. NASVETI ZA UPORABO BATERIJE

Vsaka baterija ima predvideno število polnjenj in praznjenj. To število se giblje med 200 in 800 ciklov polnjenj in praznjenj. Poleg tega pa posamezen cikel s časom ne zagotavlja več tolikšne kapacitete kot na začetku. Kaj lahko naredimo, da bo baterija delovala čim več ciklov in da bo baterija še po letu uporabe zagotavljala sprejemljiv čas praznjenja.

2.1 Če je mogoče priključimo polnilec.

Slišal sem že nasvet, da je bolje odklopiti polnilec in uporabljati prenosnik kot prenosnik in ne kot namizni računalnik. To seveda ni res, za baterijo je bolje da je nenehno priključena na polnilec kot pa da se nenehno polni in prazni. Če baterijo nenehno polnimo in praznimo bomo dokaj hitro dosegli maksimalno št. ciklov baterije oz. jo uničili kar se da hitro.
Kadar imamo možnost priključimo polnilec, ki bo sicer baterijo nenehno polnil in skrbel, da bo 100% polna a prenosnik je ne bo uporabljal. Torej se bo baterija polnila le za toliko kolikor se baterija sama prazni. Če polnilec odklopimo se bo baterija izpraznila v recimo 2 urah in lahko odštejemo 1 cikel od življenjske dobe. V primeru, da imamo priključen polnilec, pa je govora o dneh oz. mesecih preden dosežemo ta cikel.

2.2 Prenosnik kot namizni računalnik.

Če namarevamo za cel teden ali več prenosnik uporabljati kot namizni računalnik, je najbolje baterijo odstraniti. Da bi vsakič, ko prenosnik priključimo na omrežje odstranili baterijo, pa je ne le nepraktično ampak tudi neučinkovito. Če imamo baterijo po nepotrebenm vstavljeno jo tudi po nepotrebnem pregrevamo in s tem zelo pripomoremo k skrajšanju njene življenjske dobe.

Če prenosnik uporabljamo kot namizni računalnik, ga vsaj ob neuporabi izklopimo iz omrežja. Naj se baterija ne polni ves čas – vsaj takrat ko prenosnika ne uporabljamo. Prav tako iz omrežja izključimo polnilec, da si tudi ta odpočije. Kadar priklapljamo polnilec na prenosnik, le tega najprej vključimo v omrežje in šele nato v prenosnik, tako preprečimo morebitni šok.

Kadar prenosnik uprabljamo brez baterije kot namizni računalnik. Seveda s tem izgubimo eno lepo prednost prenosnika pred namiznim računalnikom in sicer v primeru izpada elektrike se bo prenosnik nemudoma izključil.

2.3 Obdobje neuporabe baterije.

Baterija se kvari tudi ob neuporabi. Kadar baterije ne nameravamo uporabljati za dlje časa je najbolje, da baterijo napolnimo na okoli 40% kapacitete in jo hranimo v prostoru z nizko vlažnostjo in temperaturo nekje od 15 do 20 stopinj. Baterija se bo v tem času počasi praznila in če se povsem izprazni bo uničena. Baterijo moramo zato priključiti in napolniti. Potem pa jo spraznimo na 40% in jo lahko spet hranimo.

2.4 Baterije nikoli ne smemo povsem izprazniti.

OS ima privzeto nastavljeno, da se prenosnik izključi ko doseže neko mejo praznosti. Navadno je to 5 do 8%. To je seveda priročna in zelo dobra funkcionalnost, a se naj ne uporablja namenoma v smislu “saj se bo prenosnik sam izklopil”. Prenosnik izklopimo še preden doseže to stopnjo.
V kolikor baterijo izpraznite do 0%, baterije ne bo več mogoče napolniti.
Na spletu je sicer mogoče najti razne članke, ki to svetujejo a so takšni članki bili namenjeni prejšnjim Nikelj baterijam. Za Litij ionske pa to ne velja.
Če opazite, da prenosnik baterije ne polni jo odstranite! Baterijo boste pokvarili, če le ta doseže 0V oz. kapaciteto 0%.

2.5 Nastavitve in nasveti za daljšo delovanje baterije.

Windosw 7 nastavitve baterije - več nastavitev
Windosw 7 nastavitve baterije
Vsak operacijski sistem ima na voljo nastavitve, ki se navezujejo na baterijo. Tukaj je primer, kako dostopamo do nastavitev v OS Windows 7. V drugih operacijskih sistemih je sicer lahko dostop nekoliko drugačen a sam način ne more biti preveč drugačen.

Windosw 7 nastavitve baterije - spremeni načrt porabe

Odpre se nam okno, kjer lahko spreminjamo nastavitve porabe energije npr. po kolikšnem času se zaslon zasenči itd. Če te nastavitve prilagodimo svojim načinom uporabe lahko dosežemo kompromis med učinkovitostjo delovanja prenosnika in porabo energije. Več teh nastavitev je pod povezavo “napredne nastavitve porabe energije”. Odpre se novo okno, kjer lahko spreminjamo tudi napredne nastavitve npr. po kolikšnem času se izklopi HDD ali pa kolikšna je maksimalna obremenitev procesorja, ko prenosnik deluje na bateriji.

Windosw 7 nastavitve baterije

S temi nastavitvami lahko zmanjšamo porabo energije in s tem podaljšamo delovanje baterije brez polnjenja, kar pa hkrati pomeni tudi daljšo življenjsko dobo baterije. Nastavimo lahko, kdaj se prenosnik izklopi (privzeta nastavitev je, da se to zgodi takrat, ko ima baterija le še 5% do 8% energije).

Nekaj nastavitev za podaljšanje posameznega cikla:

Windosw 7 nastavitve baterije - več nastavitev

 • Ugašanje aplikacij, ki jih ne uporabljamo. Vsaka aplikacija, bo za delovanje porabljala računalniška sredstva. Torej čim manj je najbolje.
 • Izključimo delovanje strojne opreme oz. oklopimo naprave, ki jih ne uporabljamo. Npr. bluetooth, WiFi, izklop zvoka, USB naprav,.. česar pač trenutno ne uporabljamo.
 • Predvajanje videov in glasbe je zelo zahtevno z vidika porabe energije. Torej se temu izogibamo.
 • Osvetlitev zaslona zmanjšamo. Ob odsotnosti, se naj zaslon samodejno zasenči in tudi izklopi.
 • Stanje pripravljenosti in hibernacija. Stanje pripravljenosti zmanjša porabo energije kadar prenosnika ne uporabljamo. Hibernacija shrani trenutno stanje na disk in računalnik se povsem izključi. Prebujanje iz stanja pripravljenosti je z obnavljanjem iz hibernacije preprostejši proces, zato je hibernacija priporočljiva predvsem takrat, ko pričakujemo da nas dlje časa ne bo – npr. nekaj ur.
 • Dokup pomnilnika RAM. Dostop do pomnilnika je preprostejša operacija kot dostop do diska in tudi energijsko cenejša. Z dokupom pomnilnika lahko dosežemo zmanjšanje št. dostopov do diska in povečamo št. dostopov do pomnilnika. Dokup pomnilnika z namenom zmanjšanja porabe energije je smiseln predvsem za uporabnika, ki večino časa uporablja vsa pomnilniška sredstva in ne gre drugače. V nasprotnem primeru, dokup pomnilnika navadno pomeni le večjo porabo energije.
 • Formatiranje diskov in sveža namestitev OS. Če to ni mogoče potem defragmentiranje diska.
 • Če pogosto uporabljamo določen CD/DVD je bolje da podatke prenesemo na disk.
 • Obstaja še mnogo načinov kako izbolšati performance in izmanjšati porabo – omenjeni so bili le najpogostejši.

2.6 Popravilo prenosnika.

Windosw 7 nastavitve baterije - več nastavitev

Kupci nove baterije pogosto pričakujejo, da bo nova baterija spet omogočala uporabo prenosnika 3 ure brez da bi ga priključili na napetost. Prenosnik ne bo nikoli več deloval tako kot je ob nakupom. Lahko pa poskrbimo, da bo vsaj približno tako kot je bilo.

a) Ko je bil prenosnik še povsem nov je baterija zdržala skoraj 3 ure ob aktivni uporabi. Po mesecu ali dveh pa baterija ne zdrži niti 2 uri več. Sicer baterija ni več povsem nova, a glavni razlog je predvsem v programski opremi, ki jo imamo nameščeno. Pri pametnih mobilnih aparatih je zelo očitno da moramo aplikacije, funkcionalnosti in storitve, ki jih ne uporabljamo izključiti in tako nemudoma opazimo, da baterija zdrži dlje. Enako je pri prenosnikih, kjer se po letu ali dveh nabere ogromno procesov, ki so v ozadju nenehno aktivni. Vsi ti procesi nenehno obremenjujejo prenosnik in ves čas izvajajo akcije procesorja, pomnilnika, diska,.. s časom se tega nabere več in povečana poraba energije je že močno občutna.
Poleg samih procesov, ki se izvajajo je tudi sam zapis na diskih razpršen. Branje in zapis na star disk je počasnejše in porabi tudi več energije. Formatiranje diska bo pospešilo operacije z diskom. Če formatiranje ni mogoče, lahko izvedemo defragmentiranje diska. Defragmentiranje diska bo to razpršenost datotek uredilo, bodo pa na disku ostali podatki, ki jih ne potrebujemo več.

b) Čiščenje prenosnika. Nekateri prenosniki so slabo oblikovani in se že kmalu po nakupu začnejo pregrevati. Razlog je predvsem prah v ventilatorjih, ki hladijo procesor in tudi druge komponente računalnika. Prenosnik je potrebno odpreti in ga očistiti, tako da bo pretok zraka nemoten. Pregrevanje računalnika vpliva na delovanje, kar posredno pomeni večjo obremenitev baterije. Poleg tega pregrevanje pomeni tudi, da se bo baterija še dodatno grela, saj bo celotno ohišje prenosnika pregreto. S pregrevanjem sistema tako škodujemo bateriji.
Očistimo tudi kontakte na bateriji, pri čemer ne uporabljamo vode ampak primerno čistilo.

Poleg tega bo popravilo prenosnika seveda izboljšalo delovanje prenosnika.

2.7 Pregrevanje baterije.

Poleg načina polnjenja je največji sovražnik Li-ionskih baterij temperatura, no pred tem je očitno še voda, statika,.. Temperatura je tisti ne tako očiten faktor, ki ima dokaj velik vpliv. Predvsem gre za visoke temperature, ki so škodljive. Prenosnika torej ne izpostavljamo soncu. Pravtako ga ne uporabljamo na mehki podlagi, ki onemogoča normalno hlajenje (odeja, blazina,..). Baterija je vedno topla, kadar uporabljamo prenosnik, saj jo ta nenehno greje. Izogibajmo se tudi hkratni uporabi in polnjenju baterije (ko baterija ni polna).
Baterija se ob polnjenju sama greje in če hkrati poganjamo zahtevnejše aplikacije lahko kar močno pregrejemo prenosnik.
Prenosnik očistimo in poskrbimo, da se lahko nemoteno hladi. Prenosnik zato uporabljamo na ravni površini in če je mogoče dokupimo še hladilno ploščo. Dobre so tudi razne razširjene baterije, ki so ob enem tudi noge, ki povečajo oddaljenost prenosnika od podlage in s tem omogočijo boljše hlajenje.

2.8 Kalibracija oz. popravilo uničene baterije.

Obstajata dve možnosti resetiranja baterije “battery reboot”. V nobenem primeru seveda ne gre za dejanski reset baterije. Nekatere baterije si namreč beležijo kakšno je trenutno stanje oz. si to beleži prenosnik. Govorimo torej o kalibraciji, ki si beleži stanje baterije, ki pa lahko odstopa od dejanskega stanja.
To se lahko zgodi tudi pri novi bateriji.

V primeru da:

 • se baterija izjemno hitro prazni
 • se na nekem nivoju zgodi nenaden upad stanja napolnjenosti baterije
 • prenosnik ne prepozna baterije
 • prenosnik baterije ne polni
 • prenosnik baterijo napolni a je ne prepozna

a) Prenosnik ugasnemo in iz njega vzamemo baterijo. Vklopimo priključenega na napajalec. Ko prenosnik naloži sistem ga ponovno varno ugasnemo. Vstavimo baterijo in spet
vklopimo prenosnik. Preverimo če sedaj prenosnik baterijo prepozna.
b) Prenosnik ugasnemo. Izključimo napajalnik. Gumb za vklop pridržimo za 30 sekund do 1 minute ali več. Potem vstavimo baterijo in preverimo če deluje.

2.9 Nameščanje gonilnikov za baterijo.

namestitev gonilnikov
Odstranitev gonilnikov:

Najprej naredimo obnovitveno točko “sistem restore point”.
Do gonilnikov dostopamo tako, da pritisnemo “start” in z desnim gumbom kliknemo na računalnik “my computer” in izberemo upravljaj “manage”. Odpre se novo okno v katerem na levi strani kliknemo na upravljalec naprav “device manager” in na desni kliknemo na baterije “batteries”. Z desnim miškinim gumbom kliknemo na “Microsoft ACPI-Compliant Control Method Battery” in izberemo odstrani “uninstall”. Prenosnik ponovno zaženemo.

Preverimo in namestimo nov gonilnik:

Ponovno odpremo prej omenjeni meni izberemo “Action” in iščimo spremembe strojne opreme “Scan for hardware changes”. Gonilnik bo samodejno namoščen. Sedaj ponovno zaženemo prenosnik. Po zagonu prenosnika, ga spet varno zaustavimo in odklopimo napajalnik. Preverimo če baterija deluje.
upravljanje z napravami - namestitev in posodobitev gonilnikov za baterijo prenosnika
Če baterija ne deluje lahko gremo ponovno v isti meni po istemu postopku. Sedaj namesto brisanja izberemo posodabljanje “update” oz. “Update driver software…”. Potem ga ponovno zaženemo in ponovno varno zaustavimo. Preverimo če baterija deluje.
P.S. prenosnik ponovno zaženemo, saj se bodo novi gonilniki namestili šele po ponovnem zagonu. Šele nato lahko pričakujemo delovanje baterije. Preden baterijo testiramo, pa prenosnik varno zaustavimo, da ne povzročimo kakšnih napak.

3. POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

3.1 Moja prejšnja baterija še deluje nekaj časa, z novo baterijo pa se prenosnik v primeru odklopa napajalca nemudoma zaustavi.

Najverjetneje gre za napačno baterijo podobne oblike. Npr. napačna napetost ali kaj podobnega. Najprej odstranimo baterijo in odčitamo napetost baterije. Enako storimo z originalno oz. prejšnjo baterijo. Napetost naj ne odstopa za več kot 0,4V (v primeru 10,8 in 14,4V). Če gre za napačno napetost baterije več ne priklapljamo, saj jo lahko poškodujemo. Prenosniku naj ne bi smelo biti hudega, saj je od vsake baterije pričakovati, da bo napetost na neki točki manjša kot pričakovna. Če gre za zamenjavo baterije z večjo napetostjo, kot je pričakovana pa lahko škodujemo tudi prenosniku.
Če baterija glede na napetost ustreza prenosniku, jo priključimo in pustimo, da se nekaj časa polni. Odklopimo prenosnik iz omrežja in odstranimo baterijo. Potem za nekaj sekund (približno 30 sekund do 1 minuto ali več) pridržimo gumb za vklop. Vstavimo baterijo in brez priklopljenega polnilca vklopimo prenosnik. Če se prenosnik odzove tako, da se prižge kakšna lučka ali pa da zaslišimo da se je kakšna komponenta zagnala, potem gre za težavo s sprejetjem baterije, ki je sicer po vsej verjetnosti ustrezna.
Preberi točko 2.8. Možno je tudi, da gre za težave z gonilniki. V tem primeru pojdite na točko 2.9.
Če se prenosnik ne odzove, potem baterija po vsej verjetnosti ni ustrezna za prenosnik. Kontaktirajte nas.

3.2 Ali bo baterija delovala? Slišal sem da imajo prenosniki zaščito pred ponaredki, ki pa je ni moč odstraniti.

Prodajamo zgolj nadomestne oz. kompatibilne baterije, torej ne gre za kopijo oz. ponaredek. Nikoli še nismo zasledili da bi kateri prenosnik imel zaščito pred ponaredki oz. pred katero koli drugo baterijo kot pa tisto na kateri je naveden ustrezen proizvajalec. Ta način bi bil tudi nekoliko smešen glede na to da proizvajalec prenosnika celoten prenosnik sestavi iz komponent s katerimi kot prizvajalec nima nobene povezave, razen nekaj redkih izjem, kjer je proizvajalec prenosnika hkrati tudi proizvajalec kakšne komponente.
Sicer so na trgu tudi ponaredki, gre pa za nadomestno baterijo z nalepko identično originalni nalepki proizvajalca prenosnika, torej gre bolj za ponaredek nalepke kot pa baterije (baterija se prodaja kot originalna, čeprav to ni). Sama izdelava baterije je dokaj drag in zahteven proces, tako da ponaredkov v pravem pomenu besede sploh ne moremo pričakovati. Razlika je, da originalne baterije stanejo veliko več kot nadomestne. Bolj kot kvaliteta so tu v igri razni prispevki, ki jih mora plačati uradni zastopnik prodajalcu in s tem je mišljeno bolj samo ime. Gre pa tu za ponarejenje nečesa, kar sploh nima povezave s samo kvaliteto. Pomemben je proizvajalec celic, ki pa končnemu kupcu v nobenem primeru ni znan.

Takšna baterija je povsem primerna za prenosnik. Večkrat se zgodi, da se prenosnik pokvari pred iztekom garancije. Prenosnik se vrne na pooblaščen servis, ki pa pogosto garancijo zavrne z razlogom uporabe neoriginalne komponente (v tem primeru baterije). Pred pošiljanjem prenosnika pooblaščenemu serviserju v garancijskem roku je dobro če si znova preberete garancijske pogoje – bodite pozorni na razdelek, ki govori o bateriji. Kot zanimivost: Če v garancijskih pogojih računalnika ni jasno naveden tudi garancijski rok baterije, je ta identičen garancijskemu roku prenosnika.

3.3 Kako kvalitetne so nadomestne baterije?

Baterije nabavljamo neposredno pri proizvajalcu. Baterije so certificirane in ustrezajo Evropskim standardom.
Kar se tiče vzdržljivosti je baterija enakovredna originalom. Pogosto je, da stranka pričakuje da bo prenosnik po menjavi baterije držal dlje brez polnjenja. Razlog za neučinkovitost baterije si preberite v točki 2.6.
S prodajo nadomestnih baterij smo pričeli proti koncu leta 2012. Zaenkrat imamo dobre izkušnje.

3.4 Ko odklopim prenosnik iz polnjenja, prične slabo delovati in se občasno ne odziva.

V nastavitvah načrta porabe “power plan” energije lahko nastavimo kako prenosnik deluje, kadar je priključen polnilec in kadar deluje z napajanjem preko baterije. Če je v nastavitvah nastavljeno na uravnoteženo “balanced”, kar pomeni kompromis med porabo energije in učinkovitostjo, potem računalnik ob zahtevnih procesih nekoliko peša. Če to nastavitev prestavimo na visoko zmogljivost “high performance”, potem bo prenosnik spet glatko deloval. Več si preberite v točki 2.5.

3.5 Ali imate na voljo baterijo s kapaciteto 5200mAh, 7800mAh,..?

V spletni prodajalni Panthera prodajamo večinoma baterije, ki so sestavljene iz celic celic s kapaciteto 2200mAh. Pogosta je npr. 6 celična baterija s 4400mAh in 5200mAh, v naši ponudbi boste našli tiste s 4400mAh. Če je na trgu razširjena baterija za isti prenosnik potem tukaj velja enako, torej v naši ponudbi je baterija s kapaciteto 6600mAh, tistih z 7800mAh pa večinoma nimamo, saj jih podjetje, od katerega nabavljamo baterije, ne proizvaja. Če baterije z manjšo ali večjo kapaciteto ni v naši ponudbi nas lahko povprašate po roku dobave in ceni, vam bomo seveda poskusili ustreči (tudi če gre za nek neaktualen prenosnik).

P.S. Če se odločate med 5200mAh in 4400mAh bodite pozorni na to, da so nadomestne baterije označene s kapaciteto 5200mAh v resnici največkrat 4400mAh. Proizvajalci nadomestnih baterij večinoma proizvajajo tovrstne.

3.6 Baterija se prehitro izprazni!

oviran pretok zraka za hlajenej CPU

Prenosnik s starostjo ni več tako učinkovit kot je nekdaj bil. Največji vpliv na večjo porabo energije ima pregrevanje prenosnika in programska oprema.

 • Prenosnik se največkrat pregreva, ker je oviran prost pretok zraka. Poglejte, kje ima vaš prenosnik reže za hlajenje in se prepričajte, da ob uporabi teh rež nikoli ne ovirate.
  Pri nekaterih prenosnikih se na režah ventilatorja kmalu nabere plast prahu. Ventilator za hlajenje procesorja navadno deluje ves čas, ob večji temperaturi pa se vrti z večjo hitrostjo.
  Zaradi prahu se bo ventilator moral dlje časa vrteti z maksimalno hitrostjo, da bo dosegel pričakovano temperaturo. To pomeni večjo porabo. Seveda pa ni bistvo v ventilatorju ampak samemu procesorju, ki zaradi tega deluje počasneje. Največja izguba procesorja je namreč temperatura, ki jo le ta proizvaja. Ko se enkrat prenosnik začne pregrevati, pa to pomeni, da se bo procesorju začela nabirati vrsta instrukcij, ki jih ne bo utegnil sproti izvajati. Procesor bo ob zahtevnejših operacijah kljub 100% aktivnosti vidno počasejši, kar pa pomeni večjo porabo energije.Rešitev je čiščenje prenosnika. Če za to še niste slišali vam svetujem obisk pri serviserju.
 • Večje število instrukcij, ki jih mora procesor opraviti, pomeni večjo porabo energije. Ko ima računalnik sveže nameščen operacijski sistem in programsko opremo bo le ta procesorju nalagal le pričakovane instrukcije. S časom pa se začne nabirati programska oprema, ki je sploh ne uporabljamo. To npr. pomeni, da že ob samemu zagonu procesor dobi ukaz branja nekih podatkov iz diska, ki jih prepiše v pomnilnik itd. Kar predstavlja nepotrebno obremenjevanje procesorja, diska in pomnilnika. Pomnilnik sicer ni velik porabnik a v primeru pomanjkanja prostora v pomnilniku to posledično pomeni več dela z diskom. Ti procesi potem ves čas ovirajo delo. Potem so tukaj še razni posodobitveni klienti, ki vsake toliko komunicirajo prek spleta, procesi, ki preverjajo če imajo na voljo določene vire (npr. povezavo do interneta, bluetootha, tiskalnika, razne podatke). Seveda imamo še kakšno zlonamerno kodo (virus, torjance,..).
  Tega je s časom veliko in je občutno že na samemu delovanju in seveda tudi na porabi energije.Rešitev je čiščenje programske opreme. Sam najraje poskrbim za pomembne podatke, potem pa celoten sistem namestim na novo. Odstranje virusov, programov,.. to je časovno potratno delo.
  Tudi shranjevanje pomembnih podatokov je dolgotrajno, a je vsaj samo posebi koristno, saj ob tem podatke tidi uredimo.
 • Velik porabnik so tudi trdi diski. Podatki na disku se nikoli ne izbrišejo. Podatki se zgolj označijo kot prepisljivi. To pomeni, da je disk fizično veliko hitreje poln kot pa virtualno.
  Podatki pa se shranjujejo v sektorje najraje kar v zaporedju. Ko pa pride do večjega št. brisanj pa zaporedni zapis ni več mogoč. To pomeni, da se mora podatek shraniti v večjih sklopih sektorjev. To s časom pomeni počasnejše zapisovanje in branje iz diska in posledično večjo porabo energije. Disk pa je eden večjih porabnikov.Ponovna namestitev celotnega sistema je rešitev tega problema. Če to ni mogoče lahko disk defragmentiramo. Z defragmentacijo bomo te podatke vsaj deloma združili in s tem pohitrili disk.
 • Če upoštevamo zgornje nasvete, lahko bistveno zmanjšamo porabo. Nikoli pa delovanje ne bo več takšno kot ob nakupom računalnika, s tem pa bo tudi poraba večja.

2 odziva na “BATERIJE ZA PRENOSNE RAČUNALNIKE”

 1. 10 strani nepotrebnih podatkov…..

  zanima me, če imate na voljo baterijo kompatibilno tipu T54F3 (Dell)?

  LP
  Damir

Komentiranje zaprto.